Zpět na seznam

Batatovník jedlý

Ipomoea batatas

Detail
Kategorie Ovíjivé
Barvy rostliny červená, bílá
Barvy listů zelená
Tvary listů srdčité, řapíkaté
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
Použití rostliny v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Batatovník jedlý je bylinná levotočivá liána, celá prostoupená mléčnicemi.

Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, převážně laločnaté, se srdčitou bází.

Květy jsou nálevkovité, bílé až červené, na dlouhých stopkách vyrůstají v paždí listů, vzhledem připomínají náš svlačec.

Plodem jsou 1 - 2 semenné kulovité tobolky. Hlízy jsou vřetenovité až válcovité, podle odrůdy s dužinou bílou až sytě oranžovou.

Čeleď:
Convolvulaceae – pupencovité

Původ:
Rostlina pochází ze Střední Ameriky, někteří autoři tvrdí že z Afriky nebo východní Asie. Pěstuje se v Mexiku, na souostroví Karibského moře, v Polynésii, na Novém Zélandě, ojediněle i ve Španělsku.

Pěstování:
Malé hlízky nebo jejich části s klíčícími pupeny se sázejí do půdy asi 20 cm hluboko. Nejdříve se musí okopávat a odplevelovat, ale brzy listy přikryjí půdu a ošetřování není potřebné. Vyžaduje propustné půdy, tropické a subtropické oblasti a plné sluneční záření. Hlízy se sklízení za suchých dnů v době žloutnutí listů tak, aby se pokud možno nepoškodily. Poraněné, za vlhka sklizené hlízy snadno podléhají zkáze.

Použití:
Plody se jedí vařené nebo pečené, v obchodech se prodávají také sušené, vyrábí se z nich mouka a alkohol, získává škrob a připravuje sirup. Hlízy i nadzemní části jsou dobrým krmivem, mladé nadzemní výhonky se konzumují jako zelenina.
Nové fotografie rostlin