Vyhledávání
      

yam zelný (Dioscorea sativa)

Ovíjivé > 

Barva květu: 
zelená
Barva olistění: 
zelená
Tvar květu: 
hrozen
Tvary listů: 
srdčité, vstřícné
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
hlíza
Použití: 
v potravinářství
Náročnost: 
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy

Fotogalerie (1 fotek):
   Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Yam zelný je vytrvalá, ovíjivá rostlina, s podlouhlými kořenovými hlízami.

Listy jsou střídavé nebo vstřícné, někdy v přeslenech, zelené, lesklé, na bázi srdčité.

Květy jsou drobné, nazelenalé, uspořádané do klasovitých hroznů, které vyrůstají z paždí listů.

Plod je vejčitá tobolka, ve které je asi 6 semen.

Čeleď:
Dioscoreaceae – smldincovité

Původ:
Yam zelný pochází z tropické Asie, kde se hojně pěstuje. Je rozšířen v tropických a subtropických oblastech Afriky a Ameriky. Velkým pěstitelem je také Ghana.

Pěstování:
Yamy se pěstují podobně jako brambory, z hlíz buď celých, nebo rozkrájených tak, aby každý díl obsahoval očko. K vysazeným hlízám se zarážejí tyče, které jsou oporou pro stonek. Rostliny vyžadují výživnou, dobře propustnou, humózní půdu a dostatečnou zálivku během celého vegetačního období, časté okopávání a hnojení.

Hlízy se sklízejí 7 - 9 měsíců po výsadbě, kdy listy začínají žloutnout. Velikost hlíz kolísá podle kultivarů, u víceletých exemplářů dosahuje i 10 kg. Také barva na řezu může být bílá, načervenalá až fialová.

Hlízy pro uskladnění musí být naprosto vyzrálé a suché, uchovávají se v temnu.

Použití:
Hlízy se konzumují vařené nebo pečené místo brambor, ze sušených se mele mouka a vyrábí se z nich škrob. Odpad hlíz je dobrým krmivem.

Pro delší skladování se hlízy krájejí na plátky a suší. Z rostliny se zužitkovává také nať, syrová nebo upravená jako salát, nebo jako vařená zelenina, podobně jako špenát.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.